Referátum megjelenítése
 A MANCI kezdőlapja MANCI
Magyar és nemzetközi cikkek
Budapest
Az OSZK honlapja
Országos Széchényi Könyvtár

Referátum
megjelenítése
 Keresés
Keresés
Böngészés
Böngészés
Tezaurusz
Tezaurusz

Azonosító: 4585003/164KF03/2
STRAUSS, Howard: Library portals: a minority report = Libr.J.Supplement. Fall 2002. 34-36.p. Raktári szám: P 350 Ref.
Könyvtári portálok - alapvető ismeretek
TÁRGYSZAVAK: Honlap; Szolgáltatások

Referátum: Bár létfontosságú, hogy a könyvtárak fenntartó egyetemük vagy vállalatuk portáljain jelen legyenek, célszerűbb, ha inkább portáloldalakat, csatornákat készítenek, nem pedig önálló könyvtári portálokat. Ha mégis van könyvtári portál, annak az intézmény egyetlen portáljának kell lennie.
Ha egy-egy intézmény több portált működtet, nehéz eldönteni, mely információ hová kerüljön. Ha több helyre kerül ugyanaz az információ, nehéz és költséges több helyen aktualizálni. Ráadásul egy-egy személy több minőségében használhat portálokat. Egy egyetemi hallgató például lehet ugyanazon egyetem részállású oktatója is.
Az intézményi portálok felhasználó-központúak: azokat az információkat és szolgáltatásokat kínálják, amelyeket az adott, legtöbbször azonosítóval és jelszóval bejelentkező felhasználó igényel. Az intézmény által testre szabott portált a felhasználó saját személyére is szabhatja. Ezzel a portál lesz az első (ha nem az egyetlen), amellyel a felhasználó találkozik.
A portál egy vagy több lapból áll. A lap tetején ott vannak a navigációs gombok és itt olvashatók a hírek, üzenetek (a portál valamely használói célcsoportjának szóló üzenetek). A navigációt általában minden oldalhoz tartozó fülek segítik. Ezek sorrendje személyre szabható. Az egyes oldalak hasábokra oszthatók. Kisebb, ablakszerű területek a csatornák, amelyekben gyakran alkalmazásokból származó (vagy azok futtatásához szükséges) kisebb adatmennyiségek egy-egy "csomagja "(cameo) is található. A csatornákra, amelyeket célszerű funkciók szerint szervezni, és amelyek egyaránt származhatnak az intézményen belülről és külső forrásokból, előfizethetnek a használatukra jogosult felhasználók.
A linkekkel óvatosan kell bánnunk, nehogy a portál weboldalakra mutató könyvjelzők nagy listájává váljon. Inkább cameo formájában érdemes olyan információkat megjeleníteni, mint például az időjárás, hiszen a felhasználót általában csak korlátozott mennyiségű, gyorsan áttekinthető információ érdekli, amelyre rá sem kell kattintania.

Koltay Tibor

A visszatéréshez nyomja meg a böngésző Vissza gombját!
Álmos vagyok!