Referátum megjelenítése
 A MANCI kezdőlapja MANCI
Magyar és nemzetközi cikkek
Budapest
Az OSZK honlapja
Országos Széchényi Könyvtár

Referátum
megjelenítése
 Keresés
Keresés
Böngészés
Böngészés
Tezaurusz
Tezaurusz

Azonosító: 4596303/216KF03/3
PRABHA, Chandra - IRWIN, Raymond: Web technology in public libraries: findings from research = Libr.Hi Tech. 21.vol. 2003. 1.no. 62-69.p. Raktári szám: P 2408 Ref.
Web-használat az amerikai közkönyvtárakban
TÁRGYSZAVAK: Felmérés [forma]; Honlap; Számítógép-hálózat; Szolgáltatások használata

Referátum: Az OCLC kutatási részlégének észak-amerikai közkönyvtárak körében végzett vizsgálata szerint az amerikai közkönyvtárak (főleg a nagyobb intézmények) nagy többségében mind a műszaki infrastruktúra, mind a vezetői akarat megvan a komoly web-jelenlét kiépítésére. A könyvtárak elszántnak tűnnek arra, hogy elérhetők legyenek a hálón, és szolgáltatásokat nyújtsanak a távoli felhasználóknak. A közkönyvtárosok - úgy látszik - elfogadják az internet, illetve a web kihívását, és felhasználják az elérhető eszközöket e kihívásnak való folyamatos megfelelésre.
A vizsgált mintában szereplő közkönyvtárak web-jelenléte a 2001-es 58%-ról 77%-ra emelkedett 2002-ben, és nem valószínű, hogy ez a trend csökkenne. A könyvtárak tisztában vannak azzal, hogy "ott kell lenniük a weben", ha versenyben akarnak maradni az elektronikus információk más "szállítóival". Ugyanakkor a webre költözés során sem vesztették el meghatározott földrajzi területre kiterjedő felelősségű non-profit információellátói identitásukat. Közel felük a helyre is utaló domain-nevet használ, és harmaduk a non-profit szervezetek által gyakran használt .org kiterjesztéssel azonosítja magát.
A könyvtárak többsége nem saját gépen üzemelteti honlapját, hanem külső szolgáltatót használ, illetve kötődik valamilyen más intézményhez: rendszerhez, partner-intézményhez, városi hálózathoz stb. Ennek (és a honlapok másokkal való elkészíttetésének) a könyvtárak közel felénél anyagi okai vannak, 60% pedig a szükséges szakértelem hiányát említi. Minél kisebb a könyvtár, annál valószínűbb, hogy honlapja külső szerveren van, és - természetesen - a kisebb könyvtárak esetében gyakoribb a honlap hiánya is.
A nagyobb közösséget kiszolgáló könyvtárak (melyek általában jobb anyagi és személyzeti ellátottsággal rendelkeznek) több oldalt tesznek fel a webre, és nyitó oldalaik is több információt tartalmaznak, mint a kisebb könyvtáraké. Annak ellenére, hogy a könyvtárak általában anyagi és személyzeti gondokkal küzdenek, igen aktívak honlapjaik üzemeltetésében: 51%-uk naponta vagy hetente, és több, mint háromnegyedük legalább havonta frissíti azt.
Nyilvánvaló, hogy a könyvtárak részesei a web okozta forradalomnak, és versenyben állnak a kereskedelmi keresőgépekkel és directory-szolgáltatókkal, sőt, esetenként egymással is. Hogy a korábban felvázolt három forgatókönyv (lényegi változások a közkönyvtárak küldetésében és szolgáltatásaiban, vagy békés együttélés az internettel, legalább is a belátható jövőben, illetve a közkönyvtárak hanyatlásának eljövetele) közül melyik valósul meg, az még nyitott kérdés.

Mohor Jenő

A visszatéréshez nyomja meg a böngésző Vissza gombját!
Álmos vagyok!