Referátum megjelenítése
 A MANCI kezdőlapja MANCI
Magyar és nemzetközi cikkek
Budapest
Az OSZK honlapja
Országos Széchényi Könyvtár

Referátum
megjelenítése
 Keresés
Keresés
Böngészés
Böngészés
Tezaurusz
Tezaurusz

Azonosító: 5135505/204KF05/3
BUSCHMAN, John: Staying public: the real crisis in librarianship = Am.Libr. 35.vol. 2004. 7.no. 40-42.p. Raktári szám: P 1742 Ref.
Megmaradni a köznek ... a könyvtárak alapvető problémája
TÁRGYSZAVAK: Gazdaságosság -könyvtárban; Könyvtárpolitika

Referátum: A könyvtárak és könyvtárosok hosszú ideje azzal büszkélkednek, hogy hűen Madison és Jefferson szelleméhez fontos szerepet töltenek be a demokratikus társadalomban. És ez nem holmi hamis illúzió. A demokrácia és a közszféra Jürgen Habermas által leírt történelmi fejlődéséhez tökéletesen illeszkedik a könyvtár, mely a 19. század óta a legkülönbözőbb vélemények, nézetek messzemenő figyelembevételével építi állományát, végzi munkáját. Így száll szembe a megkülönböztetéssel, a kirekesztéssel, ezzel erősítve a demokráciát.
Ám manapság ezzel nincs minden rendben. Henry Mintzberg, a menedzsment neves teoretikusa szerint a társadalom megmérgeződött a kapitalizmusnak a kommunizmus fölött aratott "győzelmével", és teljesen átitatódott az üzleti szemlélettel. Az üzleti szféra és a nyilvános közösségi intézmények közötti egészséges egyensúly megbomlani látszik A multinacionális cégek uralmuk alá vonták az információforrások nagy részét. A politikusok és döntéshozók egyre inkább közgazdasági szemlélettel tekintenek a könyvtárakra, figyelmen kívül hagyva demokratikus intézményi szerepét. A könyvtár használóit manapság "fogyasztóknak" (consumer) illik nevezni, divat a könyvtárakat cifra könyvesboltok mintájára berendezni, és ajánlott a piaci modell szerint egymással versenyeztetni őket. Pedig - mint Mintzberg rámutat - a társadalom bizonyos intézményeket éppen azért tart fenn a köz pénzéből és támogatásával, mert a működésükből származó hasznot igen nehéz objektív kritériumok alapján mérni. Az iskola, a könyvtár, a múzeum és a többi kulturális intézmény kétségtelenül hatással van a társadalomra, de ez a hatás sokkal észrevétlenebb módon nyilvánul meg, mint a profitorientált vállalkozásoké.
Egyre nyilvánvalóbbak ennek a szemléletnek a pénzügyi hatásai. A könyvtárakat arra ösztönzik, hogy a közpénzek helyett minél inkább szponzorok támogatására és saját bevételeikre támaszkodjanak. A technikai eszközök annyira fontosak a mai gazdaság számára, hogy ezek beszerzését még a közintézmények számára is szívesen támogatják (lásd a Gates Alapítvány adományait), ám a könyvtár hagyományos kiadásaira - dokumentum-beszerzés, retrospektív katalogizálás, épületfenntartás - már egyre nehezebb megfelelő mértékű forrásokat szerezni.
A piaci szemlélet másik jellemző megnyilvánulása a könyvtárnak gyorsinformáció-szolgáltató üzemmé történő degradálása. Az elvárás: a McDonald's mintájára minél gyorsabban szolgáljuk ki a fogyasztót a lehető leggyorsabban "elkészíthető" információval. Pedig a könyvtár számára lehetőséget - és forrásokat - kell biztosítani az elmélyült tanulás, kutatás támogatására, a hátrányos helyzetű csoportok elérésére is.
Nem engedhető meg, hogy a könyvtárak szolgáltatásai és gyűjteményei a magángazdaság, és nem a köz javát szolgálják. Mi nyilvános közintézmények vagyunk, melyeket demokratikus okokból és célból alapítottak. A könyvtár megfelelő működtetése érdekében lehet ésszerűen élni az üzleti élet adta lehetőségekkel, de nem szabad feladni alapvető értékeinket, a demokrácia szolgálatát.

Fazokas Eszter

A visszatéréshez nyomja meg a böngésző Vissza gombját!
Álmos vagyok!