Referátum megjelenítése
 A MANCI kezdőlapja MANCI
Magyar és nemzetközi cikkek
Budapest
Az OSZK honlapja
Országos Széchényi Könyvtár

Referátum
megjelenítése
 Keresés
Keresés
Böngészés
Böngészés
Tezaurusz
Tezaurusz

Azonosító: 5129005/215KF05/3
CHENG CORREIA, Cynthia: From LIS to CI. Practices, issues, and recommendations = Inf.Outlook. 9.vol. 2005. 1.no. 38-41.p. Raktári szám: P 2613 Ref.
A könyvtár- és tájékoztatástudománytól a versenytárs-figyelésig. Gyakorlat, problémák és ajánlások
TÁRGYSZAVAK: Könyvtárosi hivatás; Online információkeresés; Tájékoztatás -kereskedelmi

Referátum: A szerző, a Knowledge inForm nevű tanácsadással és képzéssel is foglalkozó cég egyik vezetője és az ún. versenytárs-figyelés (competitive intelligence) szakértője - aki a bostoni Simmons Főiskola könyvtári tanszékén is oktat - úgy érzékeli, hogy a könyvtárosok és tájékoztatási szakemberek közül egyre többen érdeklődnek a versenytárs-figyelés koncepciója iránt. Ennek segítségével szeretnék ugyanis emelni tevékenységük színvonalát és értékét, valamint újrafogalmazni feladataikat. Sokan közülük úgy gondolják, csak így lehet boldogulni az egyre nagyobb versenyt diktáló üzleti és szakmai környezetben, és egyre többen ismerik fel, milyen óriási az igény az üzleti stratégia és döntéshozatal segítése iránt.
Gyakran faggatják a szerzőt, hogy válhat egy könyvtári-tájékoztatási szakemberből versenytárs-figyeléssel foglalkozó profi kutató. Az elhangzó kérdések és a gyakorlat számos témát vetnek fel (feladatok, készségek kialakítása, kapcsolatépítés, új források és eljárások alkalmazása stb.), amiről érdemes szólni, ezért sorra veszi a különböző funkciókat és szerepeket, részletesen kifejtve, miképpen válhat egy könyvtári-tájékoztatási szakemberből versenytárs-figyelő, illetve hogyan tud a két szakterület együttműködni.
Az információ-gyűjtés sajátosságainak felvázolása után részletesen foglalkozik a két "szakma" hasonló és eltérő vonásaival, valamint azt az utat tekinti át, amelyen egy információs szakembernek adott esetben a versenytárs-figyeléssel foglalkozó csoportban végig kell mennie, majd a munkához szükséges legfontosabb képességek egész sorát ismerteti.

Murányi Lajos

A visszatéréshez nyomja meg a böngésző Vissza gombját!
Álmos vagyok!