Referátum megjelenítése
 A MANCI kezdőlapja MANCI
Magyar és nemzetközi cikkek
Budapest
Az OSZK honlapja
Országos Széchényi Könyvtár

Referátum
megjelenítése
 Keresés
Keresés
Böngészés
Böngészés
Tezaurusz
Tezaurusz

Azonosító: 5133805/225KF05/3
BLANKINSHIP, Donna Gordon: Let's go to the mall = Libr.J. 130.vol. 2005. 2.no. 44-46.p. Raktári szám: P 350 Ref.
Könyvtár a bevásárlóközpontban: amerikai tapasztalatok
TÁRGYSZAVAK: Könyvtárpropaganda; Közművelődési könyvtár

Referátum: Amikor 2000-ben az Indianapolis-Marion County Public Library (IMCPL) egyik fiókkönyvtára "kinőtte" addigi helyét, a vezetés - kreativitásának (és a véletlennek) köszönhetően - egy meglehetősen szokatlan helyet, egy bevásárlóközpontot talált forgalmas fiókja számára (Glendale), ahol az alapterület közel háromszorosára nőtt, a nyitvatartásnak igazodnia kellett az üzletekéhez, a forgalom megduplázódott, a kölcsönzött kötetek száma pedig 35-40%-kal nőtt. Ez a megoldás nem volt idegen az IMCPL számára, hiszen egyik fiókja régóta az indianapolisi gyermek-múzeumban működik. (A helyi múzeumok és iskolák katalógusait is integrálták a közkönyvtárak online katalógusaiba, így az olvasók a város valamennyi könyvtárában egyszerre tudnak tájékozódni.)
A bevásárlóközpontba telepített fiókkönyvtár nem egyedüli megoldás. A Seattle melletti King County Library System (KCLS) Crossroads Bellevue fiókja hasonló megoldást talált (2001-ben): nagysebességű internet-hozzáférést és foglalkozásokat kínál gyermeknek, fiataloknak és családoknak egy helyi bevásárlóközpontban. A KCLS a pozitív tapasztalatok nyomán további kisebb (ún. Library Connection) fiókokat nyitott, legutóbb 2004-ben a Southcentert. Ezek a létesítmények a felhasználókra koncentrálnak elsősorban, és úgy kínálják az olvasnivalót, mint a könyvesboltok. Nincs tájékoztató részlegük, és csak néha bukkan fel itt egy-egy főfoglalkozású, diplomás könyvtáros. Az elért forgalom nagysága, népszerűsége és a többi üzlettel való "szimbiózis"-a miatt sikeres ez a megoldás. (A cikkíró harmadik példája az Ohio állambeli Dayton Metro Library egyik fiókja, a Huber Heights.)
A költségek szempontjából is jól szerepelnek ezek a könyvtárak, mert bár kialakításuk valamivel drágább, mint a hagyományosaké, a kölcsönzött kötetek száma (az alapterületre vetítve) az átlag négyszerese, így jóval olcsóbbak, mint a többiek. A bevásárlóközpontok könyvesboltjai sem konkurensei, hanem partnerei ezeknek a könyvtárnak, amelyek "oázist" jelentenek a betérők számára.

Murányi Lajos

A visszatéréshez nyomja meg a böngésző Vissza gombját!
Álmos vagyok!