Referátum megjelenítése
 A MANCI kezdőlapja MANCI
Magyar és nemzetközi cikkek
Budapest
Az OSZK honlapja
Országos Széchényi Könyvtár

Referátum
megjelenítése
 Keresés
Keresés
Böngészés
Böngészés
Tezaurusz
Tezaurusz

Azonosító: 5635406/349KF06/4
WALLACE, Danny P. - VAN FLEET, Connie: The democratization of information? Wikipedia as a reference resource = Ref.User Serv.Q. 45.vol. 2005. 2.no. 100-103.p. Raktári szám: P 1778 Ref.
A tájékoztatás demokratizálódása. A Wikipédia mint referensz eszköz
TÁRGYSZAVAK: Elektronikus publikáció; Enciklopédia, lexikon; Szerkesztés -tudományos kiadványoké

Referátum: A lexikonok és enciklopédiák készítése és kiadása mindeddig tapasztalt szakemberek dolga volt. A Wikipedia (alcíme szerint a free encyclopaedia) megjelenése óta azonban más a helyzet. Szerzői, szerkesztői önkéntesek; bárki írhat szócikket, nincs központi szerkesztés, ellenőrzés; az enciklopédia közös erőfeszítés gyümölcse. Olyan demokratikus tájékoztatási segédlet, amit a közösség készít a közösségnek (részletesen lásd a http://www.wikipedia.org/, illetve a magyar változatban a http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Wikip%C3%A9dia címen).
A tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, mennyire felel meg a Wikipedia azoknak az értékelési szempontoknak, amelyeket William A. Katz korszakos művében, az Introduction to reference workben fogalmazott, és sorban megfeleltetik Katz-kategóriáit a Wikipediával.
* Célját tekintetve mindössze annyi tudható, hogy egy olyan enciklopédia, amely szándéka szerint magas színvonalra törekszik, és hogy a világ valamennyi népe számára anyanyelvén hozzáférhetővé váljon. (Használóinak száma 2005 szeptemberére elérte a 12,8 milliót!)
* A megbízhatóság és objektivitás tekintetében gondot okoz a nyitottsága (ezért rongálásnak, pontatlanságoknak is ki van téve), és a hagyományos enciklopédiákkal szemben nyilvánvaló hiányosságai. Ezen belül
* szerzői névtelenek;
* az ismeretek forrásairól sincs sok adat, de alapvető a törekvésük, hogy a szerzői jogokat tiszteletben tartsák;
* a Wikipediát a Wikimedia Foundation, Inc. adja ki és gondozza adományok segítségével, amely egy nonprofit szervezet elnökkel és öt fős igazgatósággal;
* az objektivitást és korrektséget tekintve a semlegességet részesítik előnyben.
* A feldolgozott ismeretek körét illetően az enciklopédia általános; számos helyen meg is fogalmazzák az elveket, milyen információk érdemesek a felvételre. (2005 szeptemberében az angol nyelvű változat már 818 ezer szócikket tartalmazott.)
* A célközönség nincs meghatározva. Az alapító, Jimmy Wales szerint "nem gyermekek számára", tehát felnőtteknek szánják, közösségi jellege pedig arra utal, hogy elsősorban a közreműködők volnának a célközönség maga.
* A költségekről annyi mondható el, hogy a használata ingyenes (ez a legnagyobb erénye), folyamatos működéséhez viszont csak adományok állnak rendelkezésre (közel 800 ezer dollárral gazdálkodtak 2005-ben).
* A formátumát tekintve bár csak elektronikusan létezik, felmerült egy esetleges nyomtatott változat terve. A szócikkek szabványosak, tömörek, egy-egy szócikken belül hiperlinkek utalnak másokra (olykor túl sokra). A fő kereső oldalon nyolc rendkívül széles témakör található (földrajz, kultúra, matematika, népek, társadalom, technika, történelem, természettudományok). A keresőkérdés egy keresőablakba írható be, összetett keresést nem lehet végezni. (A keresés sikere az egyén ügyességén múlik.)
A tanulmány befejező részében a demokrácia és az információk viszonyáról fejtik ki nézeteiket a szerzők.

Murányi Lajos

A visszatéréshez nyomja meg a böngésző Vissza gombját!
Álmos vagyok!