Referátum megjelenítése
 A MANCI kezdőlapja MANCI
Magyar és nemzetközi cikkek
Budapest
Az OSZK honlapja
Országos Széchényi Könyvtár

Referátum
megjelenítése
 Keresés
Keresés
Böngészés
Böngészés
Tezaurusz
Tezaurusz

Azonosító: 5634106/380KF06/4
RAMSAY, Karen M. - KINNIE, Jim: The embedded librarian = Libr.J. 131.vol. 2006. 6.no. 34-35.p. Raktári szám: P 350 Ref.
A beépített könyvtáros, avagy: "ha nem megy a hegy Jupiterhez..."
TÁRGYSZAVAK: Egyetemi könyvtár; Public relations; Referensz; Távoktatás

Referátum: A könyvtárosok évekig az olvasók becsalogatására koncentráltak, de ez ma már nem elég: ki kell lépni a falak közül, a diákok és az oktatók közötti mindennapos interakció integráns részévé kell válniuk.
A Rhode Islandi Egyetem (University of Rhode Island, URI) könyvtára már több kísérletet tett erre: némelyik egészen új, amit már tesztelnek is, a többi még tervezési szakaszban van.
A távoktatásban részt vevő diákok segítése jól ismert feladat az egyetemi könyvtárak számára, de az URI könyvtára az egyetemmel karöltve fejleszti tovább távoktatási programját: a nemrég megalakult, távoktatással foglalkozó bizottságnak és a tanítás hatékonyságáért felelős állandó bizottságnak egy könyvtáros is a tagja lett, hamarosan pedig a tantermekben is meg fog jelenni egyikük.
Elvileg a diákoknak a könyvtárba be sem kell menniük szakirodalomért, hiszen ott van az internet: a könyvtárosok azonban tudják, a távoktatásban részt vevő diákoknak éppen úgy szükségük van könyvtári forrásokra - ha nem jobban -, mint a többi hallgatónak. Bár jelentős mértékben gyarapodtak az URI könyvtárának elektronikus forrásai (közel 70 adatbázisuk és 23 650 folyóiratuk van), mégsem vált általános gyakorlattá az értékes oldalak és információk felismerése és használata. És itt kerül a képbe a "beépített" könyvtáros: 2005 tavaszán felajánlották e-mailben a tanszékeknek, hogy távoktatási kurzusaikon a diákoknak segítséget nyújtanak a dolgozatok megírásában. (Csak egyetlen egy tanszék élt a lehetőséggel!) 2005 őszén azután személyesen kereste fel egy könyvtáros azokat az oktatókat, akiknek a kurzusán írásbeli dolgozatot kellett írni a hallgatóknak; ekkor már négyen voltak hajlandóak a könyvtárost segítőként bevonni az oktatómunkába.
A könyvtárban ugyanúgy bánnak a távtanulókkal, mint a többiekkel: útbaigazítással szolgálnak, kérésükre tájékoztatást adnak. A segítségnyújtás egy webes felületen (WebCT) elektronikus levelek formájában vagy a hirdetőtáblára (discussion board) kihelyezett információk (keresési stratégiák, a tanultakhoz kapcsolódó irodalom) révén folyik. A témaválasztás után egy útmutatóval aztán az irodalomkutatás főbb lépéseit is ismertetik. Ha a hallgatóknak további információkra van szükségük, a folyóiratcikkek kereséséről is kapnak tájékoztatást, írásban. (Ezt egészíti ki a "Bevezetés az információs ismeretekbe" című kurzus - LIB 120 Introduction to Information literacy, http://www.uri.edu/library/lib120/ -, melyet a nyári szemeszteren lehet felvenni.)
A tájékoztatás megújítása a másik követendő út. Az URI könyvtára részt vesz a HELIN (Higher Education Library Information Network) konzorciumban, melynek keretében egy speciális szoftver alkalmazásával végeztek közösen virtuális tájékoztatást, de ez azután sikertelensége miatt abbamaradt. 2005 szeptembere óta más megoldással próbálkoznak: a könyvtár honlapján chat formájában (Instant Messaging, IM) biztosítanak szakirodalmi tájékoztatást a hallgatóknak, ami hamar népszerűvé vált.
A harmadik újdonság a diákok számára indított (divatos) könyvtári blog bevezetése, bár a szakirodalom alig ír arról, vajon érdemes-e ezt a formát alapvető intézményi értékek népszerűsítésére használni. Céljuk az, hogy az egyetemi közösséget tájékoztassák a könyvtár új szerzeményeiről, ösztönözzék a tanárokat, hogy ezeket fel is használják az oktatásban, illetve segítsék a diákokat az alaposabb felkészülés érdekében. Természetesen az új szolgáltatás népszerűsítése is fontos, ezért a könyvtárban elhelyezett szórólapokkal és hirdetésekkel is felhívják rá a figyelmet. (Minderről bővebben a http://www.uri.edu/library címen, címen olvashatunk.)

Murányi Lajos

A visszatéréshez nyomja meg a böngésző Vissza gombját!
Álmos vagyok!