Referátum megjelenítése
 A MANCI kezdőlapja MANCI
Magyar és nemzetközi cikkek
Budapest
Az OSZK honlapja
Országos Széchényi Könyvtár

Referátum
megjelenítése
 Keresés
Keresés
Böngészés
Böngészés
Tezaurusz
Tezaurusz

Azonosító: 5825107/046KF07/1
EVERETT, Shaunessy: Do more, better for less = Libr.J. 131.vol. 2006. 15.no. 28-31.p. Raktári szám: P 350 Ref.
Többet, jobban, kevesebbért. Minőségfejlesztési program egy nagyvárosi könyvtári hálózatban
TÁRGYSZAVAK: Hatékonyság; Közművelődési könyvtár

Referátum: Az ezredforduló évtizedében a 90-es évek fellendülése után a könyvtárak anyagi támogatását megnyirbálták vagy befagyasztották. A könyvtárak erre elbocsátásokkal, a költségvetés visszafogásával, kiszervezéssel és hasonló intézkedésekkel reagáltak.
A Columbus Metropolitan Library nem ilyen nyilvánvaló lépéseket tett, nem fogta vissza nyilvános szolgáltatásait és nem bocsátott el munkatársakat, hanem a folyamatok és a minőség javítását tűzte ki célul, és egy erre szakosodott részleget állított fel az intézkedések levezénylésére. Az üzleti világ jelentős vállalatainak gyakorlatát áttekintve, interjúk elvégzése után az LSS (Lean Six Sigma) módszer alkalmazása mellett döntöttek, amely az ügyfelek igényeiből indul ki, és a döntéseket szisztematikus adatgyűjtésre alapozza.
Két projekt indult, egy a nyilvános szolgáltatások és egy a közösségi kapcsolatok terén. A nyilvános szolgáltatások terén azt vizsgálták, hogy mennyit kell várnia a telefonos tájékoztatás során a használónak arra, hogy a szolgálatban lévő könyvtárost elérje (esetenként több mint 5 percet). Statisztikakészítő szoftvert is bevetettek, de nem találtak összefüggést a személyzet létszámával, sem a hét napjával, az időponttal vagy a személyzet jellegével. Megnyugvással konstatálták, hogy a személyzet megfelelő, de regisztrálták, hogy a probléma továbbra is fennáll. Végül a személyzet képzésével és egy, a munkatársak "szabad" voltát jelző gomb alkalmazásával sikerült az esetek 80 százalékában a várakozási időt 15 másodperc alá szorítani.
A másik projekt a nyomtatások (poszterek, könyvjelzők, hirdetmények stb.) megrendelésének folyamatát vette szemügyre, azt vizsgálta, hogy mely tényezők a kritikusak a szolgáltatás sikere szempontjából. Azt tapasztalták, hogy az időbeni szolgáltatás a dolog kulcsa. Meghatározták az elvárható átfutási időt, a gyakran használt berendezéseket ésszerűen áthelyezték, egyszerűsítették a rendelési űrlapot, kidolgozták a munkafolyamat nyomon követésének rendjét. Sikerült elérni, hogy minden rendelés időben elkészüljön.
A két projekt sikere nyomán a folyamatok ésszerűsítésével foglalkozó részleg tevékenysége iránt megnőtt a kereslet az intézményben. A személyzet további része fog LSS képzésben részt venni. A jelenleg zajló projektek az emberi erőforrásokkal kapcsolatosak (az új munkatársak felvétele, egyes pénzügyi folyamatok); az információtechnológiai ellátottság és a nyilvános szolgáltatások vizsgálata terén újabb projektek vannak előkészületben. Az egész rendszerre kiterjedő minőségfejlesztés nemcsak néhány projektet jelent, hanem változásokat és kockázatokat hoz magával, továbbá előtérbe helyezi az ügyfélszempontú megközelítést, a döntések alátámasztását adatok gyűjtésével és felhasználásával.
A cikk említ egy harmadik projektet is, amelynek során a könyvtári hálózat számára beérkezett dokumentumok szétosztását a korábbi 17 nap helyett különböző munkaszervezési megoldásokkal és egyszerűsítésekkel 48 óra alatt oldották meg.

Hegyközi Ilona

A visszatéréshez nyomja meg a böngésző Vissza gombját!
Álmos vagyok!