Referátum megjelenítése
 A MANCI kezdőlapja MANCI
Magyar és nemzetközi cikkek
Budapest
Az OSZK honlapja
Országos Széchényi Könyvtár

Referátum
megjelenítése
 Keresés
Keresés
Böngészés
Böngészés
Tezaurusz
Tezaurusz

Azonosító: 6092108/278KF08/4
PETERSON, Glenn - McGLINN, Sharon Hilts: Building a community of readers: BookSpace = Comp.Libr. 28.vol. 2008. 4.no. 6-8,10-11,52.p. Raktári szám: P 2736 Ref.
Olvasói közösség létrehozása egy közkönyvtár honlapján: a BookSpace példája
TÁRGYSZAVAK: Ajánló bibliográfia; Honlap; Megyei könyvtár; Olvasásra nevelés; Olvasó

Referátum: 2006-ban a Hennepin megyei könyvtár (Minneapolis, HCL) új weboldalt nyitott olvasói számára.
A HCL megyei könyvtári rendszere, amelyet nemrégen összevontak a minneapolisi városi könyvtárral, 1,1 millió használót szolgál ki ötmilliós állománya alapján. A megye lakosai évente átlagosan 17 dokumentumot kölcsönöznek; ez kétszerese az országos átlagnak.
A HCL korábbi, korszerűtlen weboldalait, amelyek az olvasók számára olvasnivalót kínáltak, a Web 2.0 elveire alapozott megoldásokkal váltották fel. Egy ötfős fejlesztő team munkájának eredményeként 2007 februárjában indult el a BookSpace szolgáltatás (bookspace.org). Céljuk olyan, a legkülönbözőbb műfajokat egyesítő olvasói tanácsadó webhely létrehozása volt, amely:
* tetszetős,
* a használók közreműködésével és a használók-könyvtárosok együttműködésével épül,
* a könyvtár által létrehozott tartalmat vonzóan kínálja,
* lehetővé teszi a tartalom testreszabását,
* a könyvtárosok számára egyszerűen frissíthető.
A BookSpace oldalain van:
* műfajok szerint rendezett könyvajánló (Find a Good Book), amely blogokat is tartalmaz a legfrissebb kínálatról, a szerzőkkel kapcsolatos újdonságokról, a kiadói trendekről, a helyi rendezvényekről,
* egy sor annotált könyv-, CD- és DVD-jegyzék, amelyek egy részét a könyvtárosok szerkesztik (naponta frissítve), egy részét pedig a használók,
* audio és e-audio források,
* könyvkereső és
* figyelőszolgálat e-mailben, szöveges üzenetekben és RSS-ben.
A használók maguk is aktív részesei a szolgáltatás tartalmi fejlesztésének. A weboldalon lépten-nyomon (még a könyvtár katalógusában is) olyan gombokkal találkozni, amelyek az észrevételek beküldésére szolgálnak. Minden oldalon, amely az észrevételekkel kapcsolatos, megtekinthetők a korábbi és a legújabb észrevételek; a művek bibliográfiai adatait "gazdagították" (összefoglalóval, tartalomjegyzékkel, borítóval, értékelő ismertetéssel); linkek mutatnak rá a kapcsolódó könyvjegyzékekre. Észrevételeket természetesen nem csak a könyvekkel, hanem a zenével, filmekkel, ismeretterjesztő irodalommal stb. kapcsolatban is lehet tenni. (Az észrevételek szűrésére megfelelő eljárást alakítottak ki.)
Akár a katalógus, akár a tanácsadó webhely felől lép be valaki a rendszerbe, párhuzamosan mindkét lehetőség megnyílik a számára. Az olvasókat arra bátorítják, hogy osszák meg saját ajánló jegyzékeiket másokkal, és ezek elkészítéséhez különböző, például a katalógussal együttműködő segédleteket bocsátanak rendelkezésükre. A listák egyszerűen előállíthatók, csupán a megfelelő műfaji jelöléseket kell megtenni, és dönteni arról, hogy a jegyzék nyilvánosan elérhető legyen-e. Az olvasók a közösségi oldalakhoz hasonlóan lehetőséget kapnak a szöveges és fényképes bemutatkozásra, adataik szerkesztésére.
Maguk a könyvtárosok is előlépnek a színfalak mögül: "Mi mit olvasunk?" címmel adják közre ajánlásaikat, webes eszközök felhasználásával. (Ahol nem áll rendelkezésre megfelelő technikai segítség, egyszerűbb módszerek is alkalmazhatók, ilyenek pl. a blogok.)
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a használók szívesen veszik az áttekinthető, egyszerűen használható lehetőségeket, ezek birtokában szívesen bekapcsolódnak a tartalom fejlesztésébe. A következő tervek ezért: a könyvklub-oldal bővítése, a használók által beküldött tartalom láthatóbbá tétele.

Hegyközi Ilona

A visszatéréshez nyomja meg a böngésző Vissza gombját!
Álmos vagyok!